Türkiye ve Avrupa’nın En Uzun Tüneli Zigana’ya Fan Mühendisliği Uzmanlığı Değer Kazandıracak

Türkiye ve Avrupa’nın En Uzun Tüneli Zigana’ya Fan Mühendisliği Uzmanlığı Değer Kazandıracak

Trabzon Limanı’nı Orta Anadolu’ya bağlayacak, araçla 1,5 saat olan Trabzon-Gümüşhane arası ulaşım süresini 40 dakikaya düşürecek Yeni Zigana Tüneli, Türkiye ve Avrupa’nın en uzun tüneli olacak. Dünya sıralamasında da çift tüpte 29 kilometre uzunluğuyla üçüncülüğü alan Yeni Zigana Tüneli’nde, mega tünel projelerinin tercihi Aironn’un jetfanları devreye alınacak. Tarihi İpek Yolu üzerinde inşa edilen tünel, ayrıca karayolları tünellerinde düşey şaft ile birlikte havalandırma sistemi kullanılan Türkiye’deki ilk tünel olacak.

Daha önce 14.3 kilometreyle Türkiye’nin en uzun tüneli olan Ovid Tüneli’nde de tercih edilen tünel jetfanlarının üreticisi Aironn A.Ş., 1250 cm çapında, 45 kW üçte 146 adet tünel jetfanının yanı sıra 2000 cm çapında, 160 kW güce sahip TVF fanlarını da üretecek.

Aironn fanlarının yanı sıra fanlarda kullanılan motorların da EN-12101-3 standardına göre F300 ve F400 yangın dayanım sertifikaları bulunmaktadır. Pervaneyi oluşturan bıçaklar ve sabitleme parçaları EN1725 standardına göre Etial 171 alüminyum malzemeden enjeksiyon teknolojisiyle, şaft bağlantı parçası olarak kullanılan burçlar ise CK-45 karbon çelikten imal edilmektedir. Kullanılan vida, somun gibi parçalar çinko kaplamadır. Susturucuların iç silindir, dış silindir, giriş ağzı ve bitiş halkası ürünlerinin et kalınlıkları 2 mm, iç silindirin üzerinde bulunan deliklerin çapı ise 8 mm’dir. Fan üzerinde bulunan bütün sac ürünler sıcak daldırma galvaniz kaplandıktan sonra epoxy boya ile koruma altına alınmaktadır. Susturucularda 50 kg/m3 dansiteli 100 mm kalınlığında yüksek sıcaklığa mukavim yanmaz taş yünü kullanılmaktadır.

Tamamen Aironn Ar-Ge Grubunun fan mühendisliğindeki uzmanlığının ürünleri olan Tünel Jetfanları, Türkiye’nin mega projeleri arasında yerini alan Yeni Zigana Tüneli’ne değer kazandıran bir hizmet sunacak.