Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Metro Projelerinde Aironn A.Ş. Yerini Aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Metro Projelerinde Aironn A.Ş. Yerini Aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi raylı sistem projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Bu projeler arasında yer alan ve Keçiören Metro Hattı’nın devamı olan yaklaşık 3,65 km uzunluğundaki yeni metro hattında kullanılacak EXF, TVF ve tünel fanları Aironn Havalandırma A.Ş. tarafından sağlandı.

Metro vagonlarında olası bir yangında oluşan “acil durum”da, yeraltı toplu taşıma sistemlerine bağlı olan tünel havalandırma fanları devreye girerek hem dumanın tahliyesini, istasyonun veya tünellerin soğutulmasını, hem de dumanı belirli bir yöne iterek yangına müdahale edecek itfaiyeye ve kaçan yolculara dumansız temiz bir alan olanağı sağlamalıdır. Bunu yapabilmesi için acil durum havalandırma sistemlerindeki fanların kapasitelerinin, istasyon ve tünel içerisinde sağlaması gereken hava hızlarını sağlayacak biçimde belirlenmesi büyük önem taşır. Metro ve tünel konusunda mühendislik hesaplamaları ve analizleri, Aironn A.Ş. Ar-Ge Grubu tarafından geliştirilen özel yazılımlarla yapılmaktadır.

Keçiören Metro Hattı’nın genişletilmesi projesinin fanlarının için Fabrika Kabul Testleri geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. AMCA 210-16 standardına göre akredite edilen laboratuvarda yapılan testler sırasında 100 m3/s 1500 Pa toplam basınçtaki 250 kW motor gücüne ve 2000 mm çapa sahip TVF fanların performansları; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinden tam not aldı. TVF fanları ile birlikte Jet Fanların Testleri de AMCA 250-12 test düzeneğinde yapılarak performansını kanıtladı.