Aironn Metro Fanlarında Yeni Kanat Geometrisi ile Verimliliği Daha da Artırıyor

Aironn Metro Fanlarında Yeni Kanat Geometrisi ile Verimliliği Daha da Artırıyor

Fan Mühendisliğinde uzmanlığını sayısız mega projede kanıtlayan Aironn A.Ş. Ar-Ge Grubu, uygulama alanlarının kendine özgü gereksinimlerini tasarım sürecine dahil ederek geliştirdiği yeni metro fanı kanat geometrisi ile verimliliği daha üst seviyelere taşıyor.

Aironn Ar-Ge Grup Yöneticisi Efe Ünal, konuya ilişkin şunları söylüyor: “Bir fan, etrafındaki havada bir basınç farkı oluşturarak dönme hareketini itmeye dönüştüren bir üründür. Aerodinamik bir fan kanadı tasarlamanın temel çıkış noktası verimliliği sağlamaktır.

Kanat tasarım verimliliği, ürettiği faydalı güç çıkışı ile değerlendirilir. Örneğin, bir fan için faydalı güç çıkışı, fanın çevredeki hava akışını ne kadar hızlı hızlandırabileceğidir. Dinamik yapıları nedeniyle, fanların verimliliği, kanatlarda geliştirilen itme kuvveti ve bunun ilgili sisteme nasıl güç verdiği ile ölçülür.

Uygulama alanına göre fan verimliliğinde spesifik parametreler gözetilmelidir. Kanat geometrisi de bunlardan biridir. Bu yüzden fan üreticilerinin temel Ar-Ge konularının başında verimliliği en üst düzeye taşıyacak fan kanadı tasarımları gelmektedir. Bunu yaparken geleneksel tasarım algoritmalarında tasarım değişkenlerini değiştirerek geliştirilen örnekler CFD analizleri ile mercek altına alınmakta ve “en iyi” kanat yapısına ulaşılmaktadır. Bu süreç uzundur ve büyük ölçüde bilgi ve deneyim gerektirir.

Aironn Havalandırma A.Ş. Ar-Ge Grubu, akışkanlar mekaniği ve dinamiği alanında uzman tasarımcılarının yanı sıra uluslararası alanda en önde gelen yazılımları bünyesinde barındıran güçlü bir yapıya sahiptir.

Son dönemde odaklandığımız bir alan olan metro ve tünel havalandırmasında da verimliliği artırmaya odaklandığımız yeni Ar-Ge çalışmamız, meyvelerini verdi. Yeni kanat geometrimizle daha fazla metro projesinde yer alacağız.”