AIRONN, Katar’daki “Uzmanlar Buluşuyor” Seminerinde Yangın Güvenliğinin Uluslararası Dev İsimlerini Bir Araya Getirdi

AIRONN, Katar’daki “Uzmanlar Buluşuyor” Seminerinde Yangın Güvenliğinin Uluslararası  Dev İsimlerini Bir Araya Getirdi

AIRONN, mesleklerinin en yetkin uzmanlarının konuşmacı olarak katıldığı, birbirinden ilgi çekici konuların ele alındığı “Uzmanlar Buluşuyor” seminerlerini uluslararası arenaya taşıdı. Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Ulaşımda ve Binalarda Havalandırma Sistemi ve Uygulamaları” konu başlıklı seminerde uluslararası yangın güvenlik disiplininin önemli şahsiyetlerini bir araya getirdi. Türkiye Yangın Güvenlik Sektörünün duayen ismi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın oturum başkanlığını yaptığı seminerin açılış oturumu konuşmacısı, yangın güvenliği disiplininin uluslararası öncülerinden Prof.Dr.Ahmed H. Kashef’di.

 

AIRONN Fan Mühendisliği ihtisas kuruluşu, mesleklerinin en yetkin uzmanlarının konuşmacı olarak katıldığı, birbirinden ilgi çekici konuların ele alındığı “Uzmanlar Buluşuyor” seminerlerini uluslararası arenaya taşıdı.

26 Mart 2019 tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen “Ulaşımda ve Binalarda Havalandırma Sistemi ve Uygulamaları” konu başlıklı seminer, yoğun bir katılımla gerçekleşti. Katılımcıların uluslararası orijin çeşitliliği dikkat çekti. Oturum başkanlığını Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç’ın yaptığı seminerin ilk konuşmacısı Kanada Ulusal Araştırma Konseyi Yangın Güvenlik, Altyapı Mühendisliği Ar-Ge Yöneticisi Prof.Dr. Ahmed H.Kashef, “Modern Karayolu Tünellerinin Yangın Güvenliğinde Havalandırma Sistemlerinin Rolü” ana başlığı altında; Tünellerde yangın olaylarına dair içgörü, Tünellerde yangın dinamiği, Havalandırma sistemlerinin rolü, Modern tünellerde yangından korunma matrisi, Yükselen trendler ve Vaka Analizi alt başlıklarında bilgiler aktardı. Konuşmasının başında tünel yangınlarının tarihçesine değinen Prof. Kashef tünel yangınlarının dinamikleri ve insan davranışları hakkında verdiği bilgilerle sunumuna devam etti. Karayolu tünellerini ilgilendiren NFPA 502 Standardı, havalandırma sisteminin çalışma modları, havalandırma sisteminin tasarımını etkileyen parametreler, Karayolu tüneli içinde acil havalandırma stratejileri, tünel eğimi ve baca etkisi, yanma atıklarını yönetme yöntemleri, mekanik havalandırma sistem tipleri hakkında detaylı bilgiler veren Kashef, konuşmasının sonunda bir vaka analizine yer verdi.

Yüksel Proje Tasarım Direktörü Cihan Kayhan “Metro ve Karayolu Uygulamalarında Havalandırma Sistemleri Örnek Çalışması: 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” başlıklı sunumunda; projenin genel hatları ve özellikleri hakkında bilgiler verdi: “İstanbul Boğazı'nın altında iki kıtayı birleştiren, birleşik bir otoyol ile metro sistemi; Boğaz geçiş kısmı 4.3 km uzunluğunda ve 16.8 m dış çapı olan tek bir TBM tüneli halinde inşa edilen İstanbul Tüneli’nin 2023 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Günlük 120.000 araç kapasiteli, 16 km uzunluğundaki 2x2 şeritli otoyol sistemi ve günlük 1.5 milyon kapasiteli 15 istasyonlu 31 km uzunluğunda çift raylı metro sisteminden oluşan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin özellikle Boğaz geçiş bölümünde, aşırı hidrostatik basınç, değişken zemin koşulları, tünelin geniş çapı, inşaat için kısıtlanan süre gibi mühendislik açısından zorlayıcı etkenler bulunuyor.” Cihan Kayhan, projenin; yangın söndürme sistemi için kullanılacak su sisi sistemi, acil tahliye sistemi hakkında alternatif senaryolar, havalandırma sistem tasarımı hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Etik Mühendislik’ten Duhan Portakal “Binalarda Duman Kontrol Sistemi Uygulamaları” başlıklı sunumuna, duman yönetim sistemi tanımı, özellikle zorunlu kılındığı alanlar ve sistem tasarım kriterleri ile ilgili bilgi vererek başladı. Sunum; endüstriyel mutfak davlumbaz sistemleri, montaj atölyeleri, perakende mağazalar gibi bazı spesifik alanlar için duman kontrol uygulamaları, yangın konusunda Türkiye’de ve dünyada geçerli kod ve standartlar ile fanlar, yangın duman damperleri, klima santrali, pasif yangın güvenlik sistemleri gibi duman yönetim sistem bileşenleri hakkında detaylı bilgi aktarımıyla devam etti.

Etik Kontrol’den Alican Kabataş “Otopark Duman Kontrol Sistemleri” başlıklı sunumunun başlangıcında araç yangınlarına dair istatistik veriler doğrultusunda araç yangınlarının temel nedenlerini anlattı. Kabataş daha sonra, otopark havalandırmasında temel yöntemleri sıralayarak tasarım kriterleri hakkında bilgiler aktardı. Sunumda ayrıca; doğal duman havalandırma yöntemleri, kanallı duman egzoz sistemleri, jet fan uygulamaları hakkında detaylı teknik bilgilere, doğru ve hatalı uygulama örneklerine, CFD analizi örneklerine yer verildi ve sunumun sonunda kapalı otoparkların duman ısı kontrol sistemlerinin işletmeye alınması prosedürüne ait form örneği, izleyenlerle paylaşıldı.

Crown Plaza The Business Park Otelindeki etkinlik, konuşmacılar ve katılımcılar arasında bilgi alışverişine olanak tanıyan keyifli bir akşam yemeği ile sonlandı.

Prof. Dr. Ahmed H. Kashef kimdir?

Prof.Dr.Ahmed H.Kashef, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi Direktörü ve Carleton Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Birçok araştırma projesinde, Carleton Üniversitesi Yangın Güvenliği Mühendisliği'nde Endüstriyel Araştırma Kürsüsü'ne sahip, Yangın Riski Analizi, Duman Kontrolü ve Yangın Modellemesi dahil birçok alanda çalışan 20 kişilik bir ekibin liderliğini yürüten Prof. Hadjisophocleous ile birlikte çalışmakta, Yangın Güvenliği kursunda eğitim vermektedir.

Munro Uluslararası Mühendislik Yapıları Dergisi’nin “En İyi Makale” ödülü ve Lorne W. Kanada Ulusal Araştırma Konseyi İnşaat Araştırma Enstitüsü’nün iki kez Altın Ödül’ünü kazanmıştır.

Montreal Yol ve Tünel Geliştirme Projelerinde yangın simülasyonu ve yerinde testler konusunda “ilk” uygulamalara imza atmış, test düzenekleri kurmuştur.

ASHRAE (Amerikan Isıtma ve Klima Mühendisleri Derneği)’nin Kapalı Taşıt Yapıları ile Yangın ve Duman Kontrolü Teknik Komitelerinin Başkanıdır.

Ulusal Yangın Koruma Birliği’nin (NFPA) 502 “Karayolu Tünelleri, Köprüler ve Diğer Sınırlı Erişim Yolları Standardı”nın geliştirilmesinde görev almıştır ve NFPA üyesidir.

Ontario Profesyonel Mühendisler Birliği (PEO), Tünellerde Yangın Birliği (FIT) Avrupa Ağı, Dünya Karayolları Birliği (PIARC) (TC3.3 “Karayolu Tünelleri Operasyonları”) üyesi olan Kashef, Kanada Federal/İl/Bölge Bayındırlık İşleri Daire Başkanlığı (FPT) ve Yapı Teknolojisi Transfer Forumu (BTTF) Teknik Sekreteridir.

20 yıldan fazla bir süredir, özellikle yangın güvenliği ve önlemleriyle ilgili olarak öncü bilimsel ve teknolojik araştırma projelerini yönetmektedir. Bu alana, 200'den fazla teknik yayınıyla uluslararası ölçekte geniş kapsamlı katkı sağlamıştır.

Prof.Dr.Ahmed H.Kashef’in “Modern Karayolu Tünellerinin Yangın Güvenliğinde Havalandırma Sistemlerinin Rolü” başlıklı sunumuna aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

LİNK