AIRONN A.Ş. Yetkilileri TV 8.5’ta Yayınlanan Business Time’ın Konuğu Oldu

AIRONN A.Ş. Yetkilileri TV 8.5’ta Yayınlanan Business Time’ın Konuğu Oldu
Aironn Havalandırma A.Ş. firma sahibi Yasemin Akgül ve Genel Müdür Yardımcısı Efe Ünal, ülkemizdeki bir çok sektörü, sektör duayenlerini konuk ederek tanıtan ve her Cuma günü TV 8.5’ta yayınlanan Business Time programına konuk oldu.
Makine Mühendisi Yasemin Akgül, şirketin kuruluşu, ana faaliyet alanı, ürün grupları ve öne çıkan referansları hakkında özetle şunları söyledi: “Kurumsal tanıtım filmimizde de vurguladığımız gibi, eşim Uğur Akgül ve benim, ‘bir hayalimiz vardı’. Yaklaşık on yıl önce, pazarda gördüğümüz boşluğu, Türk mühendisliğinin gücünü kanıtlayarak doldurabilmek ve ülkemiz için katma değer yaratmak istedik. Bunun için yola çıkarken önce Ar-Ge grubumuzu kurduk. Geldiğimiz noktada en büyük yatırımların fan tedarikçisi konumundayız. Yeni İstanbul Havalimanı apron altı tünellerinde, Kuzey Marmara Otoyolu tünellerinde, yeni şehir hastanelerinin yaklaşık %80’inde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin neredeyse %95’inde Aironn fanları var. Üretimimizin %65-70’ini ihraç ediyoruz. Yapılarda olası bir yangında dumanı tahliye eden sistemler, insan hayatı açısından kritik önem taşıyor. Gerektiği anda mutlaka çalışıyor olması lazım. Spesifik üretimlerimiz de bulunuyor. Çim havalandırma fanları, termik santrallerde kullanılan çürük gaz atma fanları ve bu alan için özel olarak tasarlanmış damperler, bu üretim kategorimizin örnekleri arasında. Bunun dışında otopark, tünel ve metro havalandırması, asansör ve merdiven basınçlandırma için tasarlanmış ürün gruplarımız bulunuyor. İstanbul Havalimanı için 1250 cm çapa sahip tamamı paslanmaz sac ile üretilen fanlarımız da özel bir üretim sayılır, zira paslanmaz sac ile çalışmak oldukça zahmetli bir şey. Bu fanlarımız monte edildiğinden bugüne, 2-3 yıldır tamamen sorunsuz çalışmaktadır. Aironn hem %100 yerli sermayeye sahip bir kuruluş, hem de ürünlerimizdeki yerli komponent oranı %90-95’lere ulaşıyor. Özellikle pandemi döneminde ithal girdi oranı fevkalade minimize oldu.”
Aironn Havalandırma A.Ş.’nin Genel Müdür Yardımcılığı görevinin yanı sıra Ar-Ge Grup Lideri Efe Ünal, firmanın Ar-Ge çalışmaları hakkında özetle şu bilgileri verdi: “Ar-Ge çalışmalarımız öncelikle firmamız ve beraberinde ülkemiz için önemli katma değerler yaratabilmiştir. Bunların en başında uluslararası akreditasyona sahip Türkiye ve bölge coğrafyasının ilk ve tek fan performans test laboratuvarını kurmuş olmamızdır. Bu laboratuvar, 2 yıllık bir sürecin ardından hayata geçti. Projelendirme ve uygun olması gereken standardın tespitinin ardından 25 metre uzunluğa ve 4 metre yüksekliğe sahip düzeneğin konumlandırılacağı alanı belirledik ve hazırladık. ABD’deki fan alanındaki otorite kuruluşa başvurduk, testler için buraya geldiler. Yapılan testler, ABD’de de tekrarlandı, aynı ölçümler olduğu görülünce belgelendirildik. Bununla birlikte yangın dayanım, yüksek sıcaklık test laboratuvarlarımızla birlikte kurum dışından gelen taleplere de cevap veriyoruz. Böylelikle bizim dışımızda da geliştirilen ürünlerin standartlara sahip olarak üretilmesine katkı sağlıyoruz. Pazardan gelen talepler, Ar-Ge çalışmalarımız için çıkış noktalarından birini oluşturuyor. Böyle bir talep geldiğinde önce küresel ölçekte araştırma çalışmalarımız başlıyor. Var olan teknolojileri inceliyor, ardından tasarımlarımızı özgünleştirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda kızaklı tünel fanı, kendinden susturuculu fan gibi faydalı model patenti almış ürünlerimiz mevcut. Aerodinamik ve aeromekanik alanlarında uzman 6 mühendis ve 2 teknik ressamdan oluşan Ar-Ge ekibimiz; şu anda TÜBİTAK 1507 kapsamında teşviki bulunan Çınlama Odası üzerine mühendislik çalışmalarını tamamladı. Finans alt yapısının kurgulanması ile birlikte bu projemiz de hayata geçecek. Aironn çok hızlı büyüyen bir firma. Bu hızlı büyümenin arkasında Ar-Ge çalışmalarımız var. Ar-Ge çalışmalarımız ürünlerimizi de sürekli geliştiriyor.”